پیشرفت تجهیزات و فناوری در حوزه پزشکی و مهندسی، کیفیت زندگی انسانها را بهبود بخشیده است. به دلایل مختلفی در طول سال انسانها دچار قطع عضو از قسمت تحتانی بدن شده و یا اینکه به دلایل اختلالات مادرزادی از زمانی دورتر با این مساله درگیر می باشند. پروتز های پا و یا به عبارتی پای مصنوعی اندام هایی جایگزین هستند که کمک شایانی به حل بسیاری از بیماران قطع عضو از ناحیه تحتانی می کنند. در نظر نگرفتن یکسری از نکات حساس و حیاتی در هنگام استفاده از این اجزای مصنوعی به خصوص پروتزهای پا می تواند ضررهای جبران ناپذیری برای بیماران به همراه داشته باشد. گروه آرنا طب با داشتن تجارب فراوان در حوزه طراحی و ساخت انواع پروتز سعی در ارائه عوامل مخرب و تاثیر گذار بر روی بیماران به هنگام استفاده از اندام های مصنوعی داشته تا اینکه بیماران محترم بتوانند با آگاهی کامل به هنگام استفاده از این تجهیزات رفتار کنند.
قطع عضو یا آمپوتاسیون یکی از وقایع ناراحت کننده ای است که به شدت حالات روحی و فیزیکی فرد بیمار را مختل می کند. سالانه افراد زیادی به دلایل مختلف از جمله دیابت، تومور، تصادفات شدید و یا سرطان،ناچار به عمل قطع عضو می شوند. آمار نشان دهنده بالا بودن تعداد افرادی است که دچار قطع عضو اندام تحتانی شده اند. امروزه با طراحي و ساخت پروتزهای مناسب و با کیفیت براي این افراد سبب شده است که دوباره بتوانند به راحتی به کارهای روزمره خود رسیده و از شرایط مطلوبی در زندگی خود بهره مند شوند. علي رغم پيشرفت ها و كمك هاي فراواني كه يك پروتز به بیمار قطع عضو مي كند، اما استفاده از این تجهیزات همواره با مشكلات و محدوديت هاي خاصي همراه بوده است. به عنوان مثال در موارد مربوط به قطع عضو اندام تحتانی فشار وارده بر روی قسمت های مختلف بدن فرد بیمار به شدت افزایش یافته و باعث اختلالاتی در سیستم عصبی فرد خواهد شد که نتیجه آن افزایش حرارت و تعرق بسیار در بیمار می شود. این موضوع باعث می شود که حساسیت در طراحی و ساخت پروتزهای مصنوعی مربوط به پا به شدت افزایش یابد.
یکی از مهمترین چالش های موجود مربوط به مرحله بازگشت بیماران قطع عضو اندام تحتانی به شرایط عادی می باشد. این افراد به دلیل انجام عمل قطع عضو زیر زانو و یا بالای زانو مشکلات حرکتی بسیاری داشته و از وضعیت مناسبی برخوردار نمی باشند و گاها دچار مشکلاتی در قسمت های دیگر بدن از جمله دردهای ایجاد شده در ناحیه گردن و ستون فقرات خواهند شد. با انجام یک دوره توانبخشی مناسب و مطلوب و همچنین استفاده از پروتزهای مناسب دوره زمانی مرحله نقاهت کاهش خواهد یافت و بیمار با شرایط ایجاد شده در وضعیت حرکتی خود هماهنگ شده و خود را به این وضعیت وفق می دهد و در نتیجه قادر به انجام فعالیت های شخصی خود خواهد بود.
نکته مهم در هنگام استفاده از پروتزهای پا در نظرگرفتن عوارضی است که حاصل بی کیفیت و غیراستاندارد بودن طراحی و ساخت این تجهیزات می باشد.که گاها ناحیه استامپ و یا عضو باقی مانده پس از عمل را به شدت ملتهب کرده و دردی غیرقابل تحمل را برای بیمار حاصل خواهد کرد. از این رو مراجعه به افراد متخصص در حوزه توانبخشی و همچنین پزشکان مجرب برای انجام عمل جراحی بسیار حائز اهمیت می باشد. قطعات به کار رفته در پروتزهای پا می توانند ساده و یا بسیار پیشرفته و به نوعی آخرین دستاورد موجود در این حوزه باشد که در هر حالت باید کیفیت بالایی داشته باشند. در واقع سیاست گروه آرنا طب همواره استفاده از بروزترین مواد و تجهیزات در حوزه پزشکی و به خصوص پروتزهای پا به عنوان عضو حساس بدن و همچنین کم کردن و از بین بردن هزینه های گزاف پس از طراحی و ساخت پروتز می باشد. که این گروه متخصص قادر به ارائه چنین شرایطی برای بیماران محترم می باشد. سبک بودن پروتز طراحی شده، راحتی عضو باقی مانده حاصل از عمل در داخل سوکت پروتز و شکل ظاهری مناسب و جنس پروتز و مهمتر از آن نحوه عملکرد پروتز که باید نزدیک به عضو قطع شده باشد، بر روی راحتی و رضایت مندی بیمار بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
در کنار بررسی مواد و نحوه ساخت پروتز توجه به نحوه عمل جراحی اولیه نیز قابل توجه می باشد. همواره پزشک متخصص باید از نحوه صحیح قطع اندام مورد نظر آگاهی کامل داشته و در هنگام انجام عمل به ساختارهای پوستی و استخوانی و همچنین عصبی عضو مورد نظر توجه کافی را داشته باشد. در مواردی که عمل قطع عضو با دقت و توجه کافی صورت نگیرد شاهد ایجاد برجستگی های استخوانی در زیر پوست استامپ خواهیم شد که به دلیل ایجاد زخم به هنگام وزن گذاری و ایجاد عفونت، عملا استفاده از پروتز را در آن ناحیه غیرممکن خواهد ساخت. در نتیجه انجام عمل مطلوب توسط پزشک متخصص باعث کاهش بسیاری از مشکلات خواهد شد. همچنین در مرحله ساخت پروتز، نحوه قالب گیری و کیفیت مواد مورد استفاده در آن و در نظر گرفتن شرایط فیزیکی بیمار و همچنین مقدار نیروی وارد شده بر روی پروتز پا می تواند از بروز مشکلات و عوارض ناشی از آن را به طور چشمگیری کاهش دهد. بنابراین، برای کاهش مشکلات ناشی از قطع عضو و همچنین راحتی بیمار به هنگام استفاده از پروتز، باید سعی شود پای مصنوعی و یا پروتز ساخته شده شباهت قابل قبولی به عضو طبیعی داشته و همچنین توانایی حرکتی مناسبی را برای بیمار ایجاد کند.
در طول سال، بیماران بسیاری که اکثرا از ناحیه پا دچار قطعی شده اند به بیمارستان ها مراجعه کرده و از مشکلات حاصل از پروتز خود ناراضی می باشند. از جمله عوارض ومشکلات ایجاد شده به دلیل استفاده از پروتزهای نامناسب که عمده بیماران قطع عضو از آنها رنج می برند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
موارد ذکر شده در بالا مشکلات عمده بیماران قطع عضو زیر زانو و بالای زانو می باشند که برخی مشکلات ناشی از عمل غیراصولی و برخی دیگر ناشی از پروتزهای نامناسب می باشد. در مجموع بیماران بسیاری در طول سال همواره از مشکلات پوستی ایجاد شده حاصل از عضو مصنوعی غیراستاندارد و بی کیفیت رنج برده و هزینه های بسیاری صرف رفع این مشکلات می کنند. گروه تخصصی آرنا طب همواره سعی بر این داشته با دادن مشاوره به بیماران محترم در طول دوره توانبخشی و طراحی و ساخت پروتز مناسب، بسیاری از مشکلات بیماران محترم را رفع کرده و بسیاری از هزینه های گزاف اضافی را کاهش دهد. در صورت طراحی و ساخت اصولی پروتز بسیاری از مشکلات و عوارض مخرب دیگر به شدت خود به وجود نیامده و باعث صرفه جویی در وقت و هزینه بیماران محترم خواهد شد. همچنین بهتر است بیماران آموزش های لازم جهت رعایت و حفظ بهداشت استامپ و پروتز و همچنین استفاده صحیح از پروتز طراحی شده را فرابگیرند. در حقیقت آگاهی از این موارد تاثیر بسیاری بر روی نحوه کارکرد و طول عمر پروتز خواهد داشت.